Zaman: Sal Eyl 07, 2010 8:38 pm

Tüm zamanlar UTC + 3 saat

Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 12 mesaj ] 
Yazar Mesaj
 Mesaj Başlığı: Bonsaim ölüyor... Yardımcı olabilir misiniz lütfen.
MesajGönderilme zamanı: Pzr Şub 07, 2010 6:22 pm 
üye

Merhabalar,

Tam bir sene önce Bonsaimizin tüm dalları yaparaklarla doluydu. Biz önerildiği gibi direkt ışık almayan bir yere konumlandırdık ama evimiz genelde çok aydınlık bir ev. Kesinlikle karanlıkta kalmıyor. Söylendiği gibi az suladık. Resimden de anlayağınız gibi yaprakların çoğu döküldü ve bu gidişatı durduramıyoruz.
Eklenti:
Bonsai2.JPG

Özellkle Kasım ayından sonra yapraklarını dökülmeye başladı. Yapraklar uçlarında kuruyarak dökülüyorlar. Yeni yapraklar çıkıyor aslında ama dallar o kadar boşaldı ki endişeleniyoruz.
Siteden okuyup öğrendiğimiz kadarıyla duşlamayla sulamaya başladık Ağaç resimden anlaşılmıyorsa özellikle belirtmek isterim 1 metreden daha büyük bir bonsai'dir. Toprak görüntüsü aşağıda.
Eklenti:
Bonsai3.JPG

Yardımlarınız için çok teşekkürler.

OB

Bu mesaja eklenen dosyaları görüntülemek için gerekli yetkilere sahip değilsiniz.

Başa Dön

Mesaj Başlığı: Re: Bonsaim ölüyor... Yardımcı olabilir misiniz lütfen.
MesajGönderilme zamanı: Pzr Şub 07, 2010 6:34 pm 
Yönetici
Kullanıcı avatarı

Aramıza hoşgeldiniz.
Bonsainizin yapraklarını gösteren bir yakın çekim foto eklerseniz türü konusunda yardımcı olabiliriz. Ficus ya da ligustrum olabilir ama bu fotodan karar vermek biraz güç.

Toprağı iyi görünmüyor. Büyük ihtimalle problem köklerde. Toprak değişimi tavsiye ediyorum. Zaten kökleri saksıyı doldurmuştur. Kök çürümesi de başladıysa acil önlem almakta fayda var.

Sulama konusundaki makaleleri okumuşsunuzdur. Bitki su istedikçe su vermek lazım. Yani az sulama değilde gerektiğinde sulama yapmak önemli. Yani toprak iyice nem kaybetteikten sonra dibinde su gelene kadar sulama. Toprak nemliyken sulama yaparsanız ne kadar az su versenizde kök çürümesi gerçekleşir.

Başa Dön

MesajGönderilme zamanı: Pzt Şub 08, 2010 6:18 pm 
Yönetici
Kullanıcı avatarı

sayın oxanab nerede yaşıyorsunuz acaba.

Başa Dön

MesajGönderilme zamanı: Çrş Şub 10, 2010 8:29 pm 
üye
Kullanıcı avatarı

ağacın dallarını ve gövdesini iyice inceleyin. Kahverengi uğur böceği gibi şeyler görürseniz ittirip çıkarın ve atın. Kabuklu bit de olabilir sorununuz. Haylazlar, ağacın bütün gücünü emiyorlar.

Başa Dön

MesajGönderilme zamanı: Çrş Şub 17, 2010 7:22 pm 
üye

Merhabalar cevaplarınız için çok teşekkürler. Yurtdışından yeni geldiğim için ancak şimdi mesaj atabiliyorum.
Sitenizdeki yazırları okurken Hazır Alınan Bonsailer altındaki bonsai budaması ile ilgili bölümününde gördüğüm bonsai gözüme çarptı. O da tıpki benim bonsaim gibi yapraksızdı. Kış dönem bakımı ile ilgili de makaleleri okurken bazi bonsilerin kış uykusuna girdiğini ve bu dönemde yaprak dökülebileceğini okudum. Acaba bonsaim bu durumda olabilir mi?
Eklenti:
saksı değişimi (11).JPG

Gübreleme ile ilgili de maalesef yıl içerisinde birşeyler yapmadım. Meğerse yılda 2 kez gübreleme yapılması lazımmış. Özellikle dökülen yapraklarında kara/koyu kahve rengi lekelerin oluştuğunu görünce acaba gübreleme yapmadığım için mi yapraklar dökülmeye başladı düşünmüyor değilim. Gübre seçimi konusunda sizden yardım rica ederim.

Bonsaimin tipini anlayabilmeniz için resim ekliyorum.
Eklenti:
Bonzai yaprak 2.jpg

Eklenti:
Bonzai yaprak 1.jpg

Çok teşekkürler.
OB

Bu mesaja eklenen dosyaları görüntülemek için gerekli yetkilere sahip değilsiniz.

Başa Dön

MesajGönderilme zamanı: Çrş Şub 17, 2010 7:26 pm 
üye

Hamdi bey, dalları ve gövdesini iyice inceledim, hiç böcek yok.
Teşekkürler,
OB

Başa Dön

MesajGönderilme zamanı: Çrş Şub 17, 2010 8:23 pm 
Yönetici
Kullanıcı avatarı

Sn. oxanab sizin bonsainizin durumu benim aldığım hazır bonsaiden biraz farklı gibi görünüyor. Sanıyorum uzun süredir aynı saksıda olmasından kaynaklanan bir kök problemi var.
Yapraklardan çok anlayamadım ama gövdesinden anladığım kadarıyla türü ficus. Ficuslar tropik türler olduğu için yaprak dökmezler. Sadece yer değişikliklerinde tepkisel bir yaprak dökme yaşanır ki sizin bonsainiz sonradan yaprak dökmüş. Bu da direk kök problemini düşündürüyor. Toprağının görünümü de bunu destekliyor.
Saksı değişimini öneriyorum.

Başa Dön

MesajGönderilme zamanı: Çrş Şub 17, 2010 9:35 pm 
üye

Cevabınız için teşekkürler. Hazır toprak mı satın almam gerekiyor, yoksa karışımı kendim mı hazırlayacağım? Mart ayını bekleyecek miyim, yoksa hemen değişimi yapabilir miyim?
Çok soru sordum, ama öğrenmek istiyorum ve en önemlisi bonsaimi kurtarmak istiyorum.

Oxana Bircanoğlu

Başa Dön

MesajGönderilme zamanı: Çrş Şub 17, 2010 9:38 pm 
üye

Bir şey daha öğrenmek istiyorum:
Gövdesi ve dallarına bağlanan teller hep orada kalacak mı, yoksa belli süre sonra onları çıkartabiliyor muyuz?
Teşekkürler
OB

Başa Dön

MesajGönderilme zamanı: Çrş Şub 17, 2010 9:45 pm 
Yönetici
Kullanıcı avatarı

Kendi karışımınızı hazırlayabilirsiniz. Bunun için dere kumu, volkanik çakıl ve torfa ihtiyacınız olacak.
Şu sıra değişim yapabilirsiniz çünkü kök çürümesi başlamışsa bir an önce müdahele etmekte fayda var.

Telleri takip etmek lazım. Teller dala oturmamalı ve dalda iz bırakmamalı. Böyle bir gözleminiz olursa derhal teli keserek uzaklaştırın.
Teller dala şekil vermek için kullanılıyor ve bir süre sonra dala oturmamış olsa bile çıkartılıyor.

Başa Dön

MesajGönderilme zamanı: Prş Şub 18, 2010 12:40 am 
Yönetici
Kullanıcı avatarı

Ağaçınızda sorunlar kök sistemine bağlı
ayrıca besin eksikliği ışık ve hava sorunlarıda var.

Ağaçın tellerini çıkarın.
Öncelikle yaşadığınız yeri bilmiyorum bu yüzden iklimi bilmemiz zor.
Ben İzmirde yim ve saksı değişimlerine 1 ay önce başladım.
Her şehrin iklimsel koşularından dolayı saksıdeğişim süreçleri bir kaç ay ileri yada geridir.

Tarık bey'in dediği gibi toprağı kendiniz harılaya bilir yada hazır satın alabilirsiniz.

Kökleri dip kısımda ki eski toprakları uzaklaştırarak rahatlatın ve çürümüş kökleri var ise kesin.
Diğer köklere dokunmayın.

Daha geniş sığ bir saksıya dikin ve 1 ay sonra gübre vermeye başlayın.
Eğer kök sisteminde sorun var ise kök sistemini teşvik etmek için uyarıcılar kullanın.
Ayrıca gerekli besini sağlıyamıyaçak kök sistemi sorunları var ise 1 ay sonra yaprak gübresi vererek ağaçın güçünü toplamasını sağlayın.

Cinsi tam olarak belli olmuyor gövdesi ficuslara benziyen izler ve lekeler taşıyor.

Saygılar.

Başa Dön

MesajGönderilme zamanı: Prş Şub 18, 2010 11:58 am 
Yönetici
Kullanıcı avatarı

Bana ficus retussa gibi geldi. bencede bir toprak problemi var. Ve yine tarığın belirttiği gibi en ufak bir yer değişikliğine bile yaprak dökerek tepki veriyor ki ben bendeki retusayı böyle kaybettim.

Başa Dön

Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 12 mesaj ] 

Tüm zamanlar UTC + 3 saat

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir

Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu foruma eklentiler gönderemezsiniz

Geçiş yap: