Zaman: Cum Eyl 10, 2010 10:11 pm

Tüm zamanlar UTC + 3 saat

Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 9 mesaj ] 
Yazar Mesaj
 Mesaj Başlığı: Yapraklarda sararmaya karşı demir gübrelemesi
MesajGönderilme zamanı: Cum Eyl 19, 2008 1:14 am 
Yönetici

Çoğumuz ağaçlarımızı sulamak için şebeke suyu kullanıyoruz. Türkiye 'nin bir çok yerinde sular kireçli olduğundan, genellikle yapraklarda sararma (kloroz) ve gelişme geriliği ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu başlık altında neler yapılabileceğini tartışalım istedim. Önerileriniz eminim bir çok kişinin işine yarayacaktır.

Girişi de ben yapayım.

1. öneri: Öncelikle fazlaca kireç birikmiş ve tuzlanmış olan üst toprakta, özellikle saksı kenarlarında biriken, beyazlaşmış tabakayı atıp, taze toprak eklemekle başlayalım.

2. öneri: Kullanacağımız suyu dinlendirerek, klorunu uçuralım.

3. öneri: Toprakta demir alımını önleyen alkalileşmeye karşı limon tuzu (1 litre suya-yarım çay kaşığı) veya sulandırılmış sirke sölüsyonu (1 litre suya - 1 kapak) kullanalım. Böylece daha asidik bir toprak olsun. Ayrıca sirke muhtemelen topraktaki zararlı yumurtalarına da etki edebilir.

4. öneri: Evde varsa çocuklar için üretilmiş demir şurubu olan ferrosanol kullanarak topraktaki demir eksikliğini giderelim.

5. öneri: aktarlarda satılan kara boya denen maddeden ekleyelim. 1 litre suya-1 tepeleme çay kaşığı eritilecek.

6. öneri: toprağa paslı çivi saplayalım. Bu yavaş da çözünse bir miktar demir salınımı yapacağından, az da olsa demir ihtiyacımızı karşılayabilir.

7. öneri: Demir içerikli sıvı mikro element gübrelerinden kullanalım.

Önerilerinizi bekliyorum.

Başa Dön

Mesaj Başlığı:
MesajGönderilme zamanı: Cum Eyl 19, 2008 1:26 am 
Yönetici

Aklıma gelmişken ekleyeyim, özellikle kırmızı kilde bol miktarda demir bulunur. Zaten rengini de demirden alır. Tarık önermişti, koşu pistlerinde bulunan granül halde pişirilmiş kilden oluşan toprağı, hazırlayacağımız toprak karışımında kullanarak, bir taşla iki kuş vurabiliriz. ;)

Başa Dön

Mesaj Başlığı:
MesajGönderilme zamanı: Cum Eyl 19, 2008 2:51 am 
üye
Kullanıcı avatarı

6. öneriyi uygularsak bitki tetanos olmaz di mi :D:

kireç birikmesi problemini sık yaşıyorum.
acaba yöntem yanlışlığı mı söz konusu?

suyu yavaş yavaş, toprak emdikçe dökersem pek olmuyor.
ama su, toprak yüzeyinde tabaka olacak şekilde hızlı ve çok dökersem, toprağın içerisinden beyazlıklar-köpükler su yüzüne çıkıyor ve su çekildiğinde de, yüzey beyazlaşmış oluyor.

yöntem yanlışlığı mı var?

Başa Dön

Mesaj Başlığı:
MesajGönderilme zamanı: Cum Eyl 19, 2008 8:53 am 
Yönetici
Kullanıcı avatarı

turunc yazdı:
Aklıma gelmişken ekleyeyim, özellikle kırmızı kilde bol miktarda demir bulunur. Zaten rengini de demirden alır. Tarık önermişti, koşu pistlerinde bulunan granül halde pişirilmiş kilden oluşan toprağı, hazırlayacağımız toprak karışımında kullanarak, bir taşla iki kuş vurabiliriz. ;)

Artık pişirilmiş kil önermiyorum. Kendi denemelerimde çok su tuttuğunu ve sorun oluşturduğunu farketmiştim. Nail abide bonsailerinde bu sene aqua clay kullandı ve çok değerli bonsailerini kaybatti. (Çam bunlardan birisi :cry: )
Fırsat bu fırsat uyarmak istedim. (Hatta o başlıkta bunu yineleyeyim.)

Bitkilerde besin eksikliklerinin fotolarının olduğu bir başlık ekledim. Klorozu merak edenler bakabilirler.
viewtopic.php?t=1335

Başa Dön

Mesaj Başlığı:
MesajGönderilme zamanı: Cum Eyl 19, 2008 8:55 am 
Yönetici
Kullanıcı avatarı

halilaras yazdı:
kireç birikmesi problemini sık yaşıyorum.
acaba yöntem yanlışlığı mı söz konusu?

suyu yavaş yavaş, toprak emdikçe dökersem pek olmuyor.
ama su, toprak yüzeyinde tabaka olacak şekilde hızlı ve çok dökersem, toprağın içerisinden beyazlıklar-köpükler su yüzüne çıkıyor ve su çekildiğinde de, yüzey beyazlaşmış oluyor.

Suyu yavaş dökmekle hızlı dökmek arasında kireç birikimi açısından fark olduğunu düşünmüyorum.

Başa Dön

Mesaj Başlığı:
MesajGönderilme zamanı: Cum Eyl 19, 2008 1:32 pm 
Yönetici

bonsaireef yazdı:
turunc yazdı:

Artık pişirilmiş kil önermiyorum. Kendi denemelerimde çok su tuttuğunu ve sorun oluşturduğunu farketmiştim. Nail abide bonsailerinde bu sene aqua clay kullandı ve çok değerli bonsailerini kaybatti. (Çam bunlardan birisi :cry: )

Ne? Yani koca kil çuvalnıı boşu boşuna mı Bolu 'dan İstanbula kadar taşıdım? Neyse ben de onu akvaryumda kullanırım o zaman. Yine de çok heveslenmiştim gerçekten. :( Nail Bey'in çamı için çok üzüldüm. Bedeli ağır bir tecrübe olmuş. :oops:

Başa Dön

Mesaj Başlığı:
MesajGönderilme zamanı: Cum Eyl 19, 2008 2:56 pm 
Yönetici
Kullanıcı avatarı

Kreç yogunlu fazla olan sularda yapılaçak en uygun yöntem kulanılaçak suyu kaynatılmasıdır.

Bu sayede kireç ortadan kalkar lakin bu suda oksijen kaynamadan dolayı tükenir yahut biter.

Oksijen tekradan suda oluşması için su dlu olan kap boş bir kaba bir kaç kez aktarılarak oksijen bakımında desteklenir.
Aşı toprak üstü beyazlaşma ve ve toprak PH yükselmesi bitki için sorun oluşturuyor ise sulama suyuna sirke ile yapılan takviye ile toprak PH dengelenir.

Ayrıca hümük asit uygulaması ile toprak PH dengelenerek toprakda ki organik yapı eski haline dönüştürüle bilir.

Hümük asit uygylamalarını ben her ay toprağa uygun olan ölçüde uygularım.

BU sayede şehir şebekesinde bulunan kireç hümük asşt uygulaması ile bozulan toprak niteliğini korumuş olurum.

Saygılar.

Başa Dön

Mesaj Başlığı: Re: Yapraklarda sararmaya karşı demir gübrelemesi
MesajGönderilme zamanı: Cum Mar 05, 2010 7:15 pm 
üye
Kullanıcı avatarı

sulama yapacağım suyu plastik bidonlarda bekletiyorum,sulama sırasında boşalanları doldurup bir sonraki sulamaya kadar bekletmiş oluyorum.bu arada suya paslı bir teneke atıyorum...hoş paslı değilsede suda paslanıyor..
bonsaisan ın önerdiği toprak düzenleyici fiyatları uygun,kullanılabilir....
bu arada yağmur mevsimindeyiz,bol miktarda biriktirmeliyiz
saygılar

Başa Dön

Mesaj Başlığı: Re: Yapraklarda sararmaya karşı demir gübrelemesi
MesajGönderilme zamanı: Cum Mar 05, 2010 7:23 pm 
Yönetici
Kullanıcı avatarı

Lİmon tuzu kulanımı asitliği dengeliyor.
Hümük asit toprağı düzenliyor.
Karaboya kullanımı kolay ve rahat.
Kırmızı torpak seramikle uğraştığım için ve yapısı killi olduğu için eriterek bazen dökerim.
Bunun yanı sıra içeriğinde FE geçen gübreler kulandığım oluyor.
SUyu dinlendirmek en güzeli..

Başa Dön

Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver  [ 9 mesaj ] 

Tüm zamanlar UTC + 3 saat

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir

Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu foruma eklentiler gönderemezsiniz